Одржана конференција „Жене у парламентарном животу Војводине 1918 – 2018“

Подсекретер у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, присуствовао је данас скупу поводом стогодишњице од одржавања Велике народне скупштине у чијем су раду учестовале и жене, који   организује Покрајински заштитник  грађана-омбудсман.

Скуп је отворио покрајинкски заштитник грађана Зоран С. Павловић а присутнима се обратила и председница Народне скупштине Репблике Србије, Маја Гојковић.

„Много смо тога до сада постигли, да ми као жене будемо видљивије и присутније данас на политичкој сцени Србије. Можемо да се похвалимо да смо једна од ређих европских земаља у којима жене обављају неке од најважнијих функција у држави.“, истакла је Гојковићева рекавши да је Србија препознала да без женске популације  која данас чини преко 50 одсто у нашој држави нема ни економског напретка.

Она се такође осврнула на чињеницу да још увек постоји много предрасуда и дискриминације према женама које се баве јавним пословима, и апеловала на улогу медија као врло важног механизама који треба да буде партнер свим женама из јавног живота у представљању онога што успешно чине.

О почецима организованог женског покрета у Војводини током друге половине 19. века  говорила је историчарка Музеја Војводине Љубица Отић,  а на право гласа као показатељ положаја жена у Србији током 20. века указала је професорка Филозофског факултета у Новом Саду Биљана Шимуновић.

Централна  тема у дискусијама  био је положај жена у парламенту од 1918. године , затим изборни систем у Србији, образовање жена у области политике, те уопштена слика парламентарног живота и положаја жена у Србији као и проблеми са којима се жене у параламенту сусрећу.

Учесници су имали прилику чути искуства прве жене председнице Скупштине Војводине Вероне Адам Бокрош,  а током скупа предтваљена је и публикација „Жене у парламентарном животу Војводине 1918-2018“.