Одржана конференција „Дуално образовање – један европски модел за Србију“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегоналну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, присусутвовао је данас  конеференцији „Дуално образовање –  један европски модел за Србију“ одржаној у Мастер центру Новосадског сајма.

Дуално образовање је проверен систем стручног образовања младих људи са циљем  обезбеђивања услова за стицање усавршавање и развој компетенција које су у складу са потребама  савременог тржишта.

Народна Скупштина Републике Србије  крајем прошле године усвојила је Закон о дуалном образовању, који је израђен у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС), Немачком привредном делегацијом (АХК), Друштвом за међународну сарадњу (ГИЗ) као и другим стручним институцијама.

На  конференцији која је реализована у организацији  Града Новог Сада и Фондације „Конард Аденауер“, разматране су могућности што ефикасније имплементације овог закона како би се наредним генерацијама обезбедила просперитетнија будућност.

Закон о дуалном образовању уређује садржај и начин остваривања дуалног образовања, проверу испуњености услова послодавца за учење кроз рад, узајамна права и обавезе ученика, родитеља, школе и послодавца, материјално и финансијско обезбеђење ученика као и друга питања значајна за овај вид образовања.

Како је речено примена  закона ступиће на снагу са почетком школске 2019/2020. године а у току је верификација 14 модела који ће први бити примењивани у дуалном програму обаразовања.

Конференцији су присуствовали помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, Габријела Грујић , градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, директор канцеларије Фондације Конард Аденауер, Норберт Бекман-Диркес, директор сектора за иновацију при Савету за привреду ЦДУ-а, Паул Ковиц, као и предстваници привредних комора.