Иницијатива за оснивање СПД Фондације „Привредник” у Републици Српској

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, као члан делегације Фондације „Привредник” коју је предводио Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, разговарао је данас у Административном центру Владе Републике Српске с председником Републике Српске Милорадом Додиком и председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић.

На састанку су разговарали о иницијативи за отварање подружнице Фондације „Привредник” у Републици Српској, чији је циљ пружање помоћи даровитој, сиромашној деци и студентима на свим просторима где живи српски народ.

Том приликом, председник Додик и премијерка Цвијановић пружили су подршку поменутој иницијативи, посебно имајући у виду раније заслуге Фондације „Привредник” у школовању великог броја српских ученика и студената, те су нагласили то да ће формирање подружнице у Бањалуци имати велики значај за Републику Српску.

Од њеног оснивања 1897. године у Загребу, па све до краја Другог светског рата, Фондација „Привредник” омогућила је школовање више од четрдесет хиљада деце.

Поред хуманитарне мисије, Фондација „Привредник” има и значајну педагошко-образовну, као и културну мисију, те код младих људи развија осећај националног поноса и припадности једној култури, историји и традицији.

Након забране уведене 1946. године, Фондација „Привредник” је обновљена на Оснивачкој скупштини 1993. године у Новом Саду.

У измењеним историјским и друштвеним околностима, Фондација „Привредник” данас делује у Републици Хрватској, са седиштем у Загребу и у Републици Србији, са седиштем у Новом Саду.