Председник Мировић и секретар Бјелић са делегацијом норвешке регије Нордланд о тешњој и интензивнијој сарадњи

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно са секретаром за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњеном Бјелићем,  примио је данас делегацију региона Нордланд из Норвешке, коју у дводневној посети Војводини предводи председница Скупштине овог региона Соња Стин. На састанку се разговарало о постојећим добрим односима између две регије, Војводине и Нордланда, као и о могућностима да се та сарадња конкретизује и ојача.

Председник Покрајинске владе је током разговора истакао важност контаката и партнерстава које Војводина има са бројним регијама и унутар и ван граница Европске уније, као и потребу да међурегионална сарадња резултира конкретним пројектима и видљивим резултатима.

Представљајући Војводину, председник Мировић је нагласио чињеницу да је Војводина мултикултурална регија са дугом и богатом традицијом, као и то да се у Војводини налазе седишта најзначајнијих националних институција, Српског народног позоришта и Матице српске. Наглашавајући стручност и репрезентативност покрајинских институција и Универзитета у Новом Саду, председник Покрајинске владе истакао је и да тешње повезивање регија и градова унутар тих регија може донети многе добробити и једнима и другима. „Имамо и шта да покажемо, а можемо много и да научимо од пријатеља из Нордланда и Норвешке, једне од најразвијенијих земаља“, рекао је председник Мировић.

Шеф делегације Нордланда Соња Стин је на састанку изразила и спремност и интересовање Нордланда за сарадњу, и оценила да су достигнућа која Војводина остварује на бројним пољима, а посебно у области истраживања у пољопривреди, импресивна.

Норвешки амбасадор у Србији њ.е. Арне Санес Бјорнстад, који на састанцима прати делегацију Нордланда, рекао је данас да је евидентан растући интерес Норвешке за сарадњу са Србијом, и истакао да су односи Војводине и Нордланда део те добре сарадње која се не вреднује само по привредним, него и по мерилима срдачних међуљудских односа који су основ и за пословну сарадњу.

Током разговора је било речи о могућностима сарадње у различитим областима, а као најпогодније области за надоградњу сарадње издвојени су туризам, пољопривредна производња, сарадња у научноистраживачким делатностима, као и јачање веза на пољу културе и уметности.
 
Састанку председника Мировића са делегацијом Нордланда, поред секретара Бјелића,  присуствовали су и професор Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с јавношћу и Сенка Бенгин, саветник председника.