Бјелић: Успешно завршен пројекат „DR SHARE“

На данашњој конференцији поводом завршетка пројекта „DR SHARE “Смањење катастрофа, стандардизована анализа опасности и процена ризика“ (Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation – DR SHARE) у Новом Саду, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, обратио се предстваницима медија изразивши задовољство поводом успешне реализације комплексног међународног пројекта уз учешће више страних партнера и партнерских институција, што је како је рекао још једна од охрабрујућих чињеница на европском путу Републике Србије.

Бјелић је истакао да је од посебног значаја што је у пројекту под препознатљивим акронимом „DR SHARE“, учествовао Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са својим пројектним тимом, који је заједно са Фондом „Европски послови“, наступио испред Републике Србије, као једног од партнера на пројекту.

Осим Покрајинског секретаријата, у пројекту су учествовали и Вукаварско-сремска жупанија (Хрватска) на челу са координаторком пројекта Зринком Чобанковић, Посавска жупанија (БиХ) са представником Матом Бркићем, као и Бојан Костић у име сектора за кризне ситуације МУП-а Србије.

– Смисао овог пројекта је заснован на добро идентификованој типологији ризика од природних, посебно хидролошких непогода које по свом захвату не познају границе постојећих држава. Такве претње, по природи ствари, није могуће ставити под апсолутну контролу, али је могуће ризике таквих непогода добрим механизмима управљања и контроле свести на најмању могућу меру, што је основна сврха имплементиране IT алатке и овог пројекта – рекао је Бјелић, подсетивши на разорне поплаве 2014. године које су захватиле регион и управо суседне земље, партнере у пројекту, обавезујући нас како је навео да учинимо све како би ниво регионалне сарадње и повезивања у овој области максимално унапредили у интересу сигурне будућности наших грађана.

Укупна вредност овог пројекта, чија је реализација започела почетком јануара 2016. године, износи преко 280 хиљада евра, од чега је Европска комисија обезбедила готово 75 одсто средстава, док преостали део суфинансирају земље партнери пројекта у чијој ће спрези систем цивилне заштите сваке од земаља, у кризним ситуацијама бити много бржи и ефикаснији.