Секретар Бјелић: Тврђава Арад је симбол страшног страдања српског народа у логору током Првог светског рата

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић,  положио је у петак, 21. априла 2017. године, цвеће на спомен плочу и указао почаст свим жртвама и страдалим српским заробљеницима у логору у Араду, који су уморени у периоду од  1914. до 1918. године у логору Арадска тврђава, у Румунији, оценивши да је“ тврђава Арад симбол страдања и патње српског народа у Првом светском рату, где је над њима извршен злочин по налогу тадашњих аустроугарских власти“.

Покрајински секретар Огњен Бјелић  са својим сарадницима и заједно са представницима жупаније Арад, као домаћинима, обишао је бивши логор Арадске тврђаве, као и оближње гробљe  Помениреа, а приликом ове посете са представницима жупаније Арад  договорено је и заједничко финансирање завршетка процеса постављања спомен плоче страдалим Србима у првом светском рату на овим локалитетима.

На челу представника Покрајинске владе, секретар Бјелић је обишао и манастир „Бездин“ Епархије темишварске Српске православне цркве у Румунији и обавио низ сусрета, током посете жупанији Арад . Ове активности су проистекле након недавне посете председника Покрајинске владе Игора Мировића Темишвару, када је са премијером Румуније Сорином Гриденауом, договорено да се пружи одговарајућа подршка актуелним потребама српске заједнице у Румунији, нарочито  манастиру Бездин (посвећеном Великој Госпојини), културним манифестацијама, медијима и подизању спомен плоче страдалим српским заробљеницима.
 
Покрајински секретар Бјелић оценио је овом приликом да је задовољан резултатима посете Румунији, а посебно договором са колегама из жупаније Арад о заједничком финансирању завршетка процеса постављања спомен плоче српским жртвама на простору бившег логора у Араду.