Покрајински секретар Бјелић посетио општину Шид

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетио је данас општину Шид, где је са председником те општине Предрагом Вуковићем одржао радни састанак.

На састанку је размотрена сарадња ресорног Секретаријата и управе ове сремске општине, као и очекивања од локалне самоуправе у наредном периоду, могућностима за економски развој, и планираним пројектима у општини.

Како је рекао секретар Бјелић, циљ посете је упознавање са пројектима и капацитетима општине Шид, а на састанку је предочено да се морају повећати апсорпциони капацитети локалних самоуправа у Војводини као и финансирање из екстерних извора.

–    Општина Шид има у плану два велика инфраструктурна пројекта, опремање инустријске зоне и водоснабдевање насељених места које немају решено то питање. За индустријску зону која ће се простирати на 120 хектара је урађена пројектно-техничка документација и од јануара следеће године ће се приступити њеном опремању – истакао је секретар Бјелић.

Секретар Бјелић је на састанку рекао да би свака општина требала да има десет пројеката из области образовања, здравства, социјалне заштите, заштите животне средине и руралног развоја где ће ресорни Секретаријат пружити помоћ.

Председник општине Шид Предраг Вуковић се захвалио на подршци коју пружа ресорни секретаријат и изразио уверење да ће општина Шид одговорити на све изазове који су постављени пред ову локалну самоуправу, те да су две стране компаније већ заинтересоване за улагање у ову општину, отварањем погона у будућој индустријској зони. Он је нагласио да општина Шид ради и на прекограничном пројекту “Хитан одговор” који се реализује у сарадњи са дистриктом Брчко, а који се финансира из европских фондова, у оквиру ИПА програма. Учесници у пројекту су и Општина Брод и Град Сремска Митровица.

Циљ овог пројекта је успоставЉање система заједничког деловања у случају елементарних непогода и јачање сарадње и координација између корисника, као и размена искуства, заједничка обука и јачање капацитета сектора укЉучених у процес одбране и спашавања у случају поплава.