АП Војводина предала титулу председавајућег Радном заједницом подунавских регија жупанији Ђер Морош Шопрон

У оквиру 10. Међународне дунавске конференције о култури „Култура за све – Дунав као мост културе“ која се током претходна два дана одржавала у Новом Саду, јуче је у Музеју Војводине одржана свечаност поводом краја двогодишњег мандата председавања АП Војводине Радном заједницом подунавских регија.

Титулу председавајућег Радном заједницом подунавских регија преузела је Жупанија Ђер Морош Шопрон, а уговор о званичној примопредаји ове титуле потписали су председница Радне групе за председавање Радном заједницом подунавских регија и помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосава Ендерић и жупан Жупаније Ђер Морош Шопрон, Золтан Немет.

Ендерићева је том приликом подсетила да је АП Војводина у претходне две године спроводила бројне активности на реализацији пројеката у области културе, транспорта и дигитализације.
„ Реализоване су бројне активности, попут реализације изложбе са партнерима из Доње Аустрије у Музеју Војводине, која је допринела учвршћивању постојећих, сада већ стабилних односа између институција културе. Такође, посебан акценат ставили смо на процес дигитализације у медицини и умрежавању Научно-технолошког парка Нови Сад и Института Биосенс са партнерима у дунавском региону“, поручила је Енерићева, захваливши се и сарадницима који су усмеравaли приоритете у области транспорта , узимајући у обзир да се у овом тренутку на територији Војводине реализују бројне инвестиционе активности у области лучке инфраструктуре, путне привреде и жележничке мрежe, који ће дунавски регион учинити још ближим.

Наредне две године суседи Мађари председаваће Радном заједницом подунавских регија, а жупан Золтан Немет, захавалио се на гостопримству и изразио наду да ће Жупанија Ђер Морош Шопрон бити једнако добар домаћин и место за успешно умрежавање земаља дунавског региона као што је то у претходне две године била АП Војводина.