Председник Покрајинске владе примио амбасадора Пољске

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадор Републике Пољске у Србији Томаш Његођиш, у данашњем, првом сусрету у Покрајинској влади, сложили су се да постоје широке могућности, пре свега, за интензивнију економску сарадњу, као и за међурегионалну сарадњу АП Војводине и пољских региона.

У разматрању начина сарадње на зеједничким пројектима између Амбасаде Пољске и Покрајинске владе, као и на стварању услова за сарадњу пољских и наших фирми, договорене су и конкретне активности.

Једна од њих се односи на редефинисање могућности и услова за нове облике међурегионалне сарадње између АП Војводине и пољског Војводстава Лођ, с обзиром на то да споразум о сарадњи ове две регије није обновљен од 2013. године.

У разговору је исказана обострана заинтересованост за размену искустава у области пољопривреде, у производњи здраве хране, затим у области еколошке заштити вода, па ће, на ове теме, на семинарима који ће бити организовани у АП Војводини, своја искуства у овим областима која се заснивају на примени нових биотехнологија, бити презентована и нашој јавности и потенцијалним корисницима. Такође, било је речи и о сарадњи са новосадским Међународним пољопривредним сајмом.

Председник Мировић рекао је да је Покрајинска влада заинтересована да, кроз сарадњу привредних комора из АП Војводине и Пољске, као и развојних агенција са обе стране, учествује у представљању потенцијалних локација за директна улагања пољских компанија, било да они посете инвестиционе локације на територији АП Војводине, било да се ти потенцијали презентују у Пољској.

Председнику Покрајинске владе упућен је и позив да са својим сарадницима присуствује конгресу „био-региона“ који ће се у новембру одржати у Војводству Лођ у Пољској и на коме ће бити речи о производњи „нових“ енергија.
Амбасадор Пољске Томаш Његођиш понудио је, такође, да се градовима и општинама на територији Војводине изнесу искуства из једног пројекта који у Пољској даје значајне ефекте у афирмацији малих средина и развијању агротуризма.

У данашњем сусрету учествовао је и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.