Председник Мировић и секретар Бјелић примили амбасадора Мађарске Атилу Пинтера

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер, у данашњем разговору у Покрајинској влади, констатовали су да су односи Србије и Мађарске најбољи у последњих десет година, што је резултат великог залагања и заједничког рада две државе да би се то постигло.
Председник Мировић је истакао да је од заједничког интереса да успешну сарадњу коју имамо, као такву наставимо, указавши да су добросуседски односи са Мађарском и интензивирање свих облика сарадње део приоритета у развоју билатералних односа које градимо са нашим суседима.

Током сусрета председника Мировића и амбасадора Пинтера, где је учествовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, посебна пажња посвећена је могућностима јачања економских, односно привредних контаката између наше две земље. Председник Мировић је нагласио да је Мађарска веома значајан инвеститор у нашој земљи, а амбасадор Пинтер да су мађарске компаније спремне и на даља улагања, посебно у Војводини. Са тим у вези, указано је на предности постојеће географске близине, као и велику заступљеност мађарске националне мањине у нашој покрајини, што доприноси заједничком интересу у развоју што бољих партнерских односа међу нама.

Развој и унапређивање инфраструктуре, побољшање услова железничког саобраћаја и путне мреже виђене су у данашњем разговору као ствари од стратешке важности, јер на тај начин заједно можемо остварити боље и квалитетније услове живота грађана. Саговорници су изнели значај сарадње у области водопривреде у оквиру пројекта канала Баја-Бездан, али и модернизације железничког саобраћаја и изградње инфраструктуре у пограничним срединама. У разговору је изнета и чињеница да ИПА програм прекограничне сарадње Мађарске и Србије представља један од најуспешнијих прекограничних програма, у оквиру којег Војводина сутра предаје шест пројеката вредних 23,4 милиона евра.