Делегација Покрајинског секретаријата учествовала на 25. Европском Форуму Вахау 2021 у Доњој Аустрији

Представницe Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу – Видосава Ендерић, помоћница покрајинског секретара и Наташа Недељковић, шеф Одсека за међурегионалну сарадњу учествовале су на јубиларном 25. Европском Форуму Вахау 2021 одржаном у Кремсу,  у Доњој Аустрији, на позив секретаријата Радне заједнице подунавских региона са седиштем у Доњој Аустрији.

АП Војводина председава Радном заједницом подунавских региона током 2021-2022. године, што је била једна од тема на „Дунавском салону Европског Форума Вахау“ о чему је на отварању салона говорила помоћница покрајинског секретара Видосава Ендерић. У свом обраћању нагласила је основне циљеве председавања АП Војводине као и теме у области културе, дигитализације и транспорта дунавским сливом које ће бити оквир за реализацију низа манифестација и догађаја у циљу реализације председавања.

„Реализација ових циљева је у синергији са макро-регионалном стратегијом – ЕУСДР – Стратегијом ЕУ за дунавски регион, која повезује све заинтересоване партнере у Европи који се налазе уз Дунав и то кроз Дунавски транснационални програм који је основа финансирања и сарадње кроз бројне пројекте,“ нагласила је Ендерићева.

Председник Европског форума, Мартин Ајтингер је отворио јубиларни 25. форум и пожелео добродошлицу бројним гостима из ЕУ, Европског парламента и Савета Европе и нагласио да је основна тема форума „У сусрет новим хоризонтима“ и будућност ЕУ. Госте је на отварању поздравила и гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер као и Отмар Карас, потпредседник Европског парламента.

Теме форума су биле бројне, од здравствене политике Европе у светлу пандемије вируса Ковид 19 и проблема вакцинације становништва, зелене Европе и напора који се чине да се очува околина и смањи загађење и емисија гасова, очувања океана спречавањем загађења пластичним отпадом, до бројних радних група са специфичним темама о будућем развоју Европе и ЕУ.

Опатија у Готвигу  била је  место одржавања форума другог и трећег дана, где су учесници били  федерални министри Републике Аустрије, Доње Аустрије као и представници Европске уније. Између осталих, учествовали су : Дубравка Шуица, потпредседница Европске комисије и европска комесарка за демократију и демографију; Марија Пејчиновић-Бурић, генералнa секретарка Савета Европе; Лукас Мандл, члан Европског парламента; Мирослав Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друге теме Западног Балкана; Петар Близковски, генерални секретар Европског комитета региона и бројни министри спољних послова европских земаља.

Последњег дана форума домаћин је био аустријски канцелар Себастијан Курц који је у свом обраћању нагласио да је пандемија показала значај међусобне кооперације и сарадње у Европи као и неопходност припреме за нове кризе које могу уследити. Истакао је и значајно присуство Русије и Кине на Балкану у условима пандемијске кризе као и настојање Аустрије да тему Западног Балкана врати на агенду Европске уније. Учесницима се обратио и Јоханес Хан, европски комесар за буџет и администацију са поруком да је изазов 21. века осигурати европски начин живота, просперитет и демократију упркос диктату турбо капитализма.