Секретар Бјелић: Туристичка пруга Сонта-Апатин-Сомбор-Бачки брег може бити попут Шарганске осмице

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић поручио је у среду, 23. новембра 2016. године,  на јавној презентацији пројекта „ Студија оправданости за претварање напуштене пруге Сoнта-Апатин-Сомбор-Бачки Брег у туристичко музејску пругу Специјалног резервата природе Горње подунавље“ коју реализује Војвођанско друштво за железницу, да покрајинска Влада подржава овакве и сличне пројекте, те да потенцијал у његовој реализацији види попут туристичке пруге Шарганска осмица.

„Чињеница да овакви пројекти могу бити оправдани илуструје и атрактивност чувене „Шарганске осмице“ на подручју Златибора и Ужица, а сличних примера ја много и у нашем ширем окружењу“, рекао је секретар Бјелић , напомињући да, иако је ова деоница пруге ван функције, њени потенцијали у туристичком смислу могу бити веома драгоцени.
„Ми ћемо у сваком моменту подржати овакав и сличне пројекте. Чињеница је да ова пруга коју покушавамо да ревитализујемо није у функцији дужи временски периоду и ова студија оправданости је један од примера квалитетних идеја. Секретаријат на чијем сам челу, али и сви надлежни секретаријати ће увек подржавати овакве идеје, с тим да увек инсистирамо да се акценат стави на екстерне изворе финансирања, што ће и бити случај са овим пројектом“, нагласио је секретар Огњен Бјелић.

Пројекат „Студија оправданости за претварање напуштене пруге Сонта-Апатин-Сомбор-Бачки Брег у туристичко музејску пругу Специјалног резервата природе Горње Подунавље“ који реализује Војвођанско друштво за железницу, на основу сарадње са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, представља иновативан пројекат с циљем да се ревитализује запостављена деоница од Сонте до Бачког Брега, уз могућност и прекограничне сарадње са мађарским градом Баја где се пруга наставља, речено је на презентацији.

Председник Војвођанског друштва за железницу Милан Вучинић који је представио цео пројекат, истакао је овом приликом да ће ова Студија обратити пажњу и на: карактеристике региона, развој саобраћајне и инфраструктурне мреже региона, културно и индустријско наслеђе, мултикултуралност, потенцијале туризма засноване на специфичној туристичкој понуди и др.

Пројекат је подржао и директор Регионалне развојне агенције Бачка Немања Старовић и истакао да овај пројекат има додатни значај као потенцијални будући прекогранични пројекат са Мађарском.