Sastanak sa rektorom Koledža Evrope na temu zajedničkih projekata

Predstavnici AP Vojvodine u Briselu, predvođeni šefom Kancelarije APV u Briselu, Srđanom Mačkićem i  Ambasadorka Republike Srbije pri EU, Ana Hrustanović, 12. januara 2018. godine prisustvovali su sastanku koji je u svom kabinetu upriličio rektor prestižnog Koledža Evrope  profesor Jorg Monar (Jorg Monar).

Fond „Evropski poslovi“ APV je već godinu dana u komunikaciji sa predstavnicima ove prestižne škole u cilju povećanja kvaliteta obuke u okviru programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“. Tema sastanka sa rektorom Monarom u Brižu je svakako bila dalja konkretizacija saradnje kroz obrazovni program koji sprovodi FEP, ali i potpuno nova akademska inicijativa za zajednički Erasmus + projekat u okviru Žan Mone mreže. Predstavnici APV su rektora Monara upoznali sa detaljima ove inicijative, te će u narednom periodu predložene institucije razgovarati o potencijalnom zajedničkom partnerstvu. Ovo akademsko partnerstvo podrazumeva visokoškolske ustanove iz APV i Republike Srpske i Koledž Evrope kao nosioce projekta.

Pored toga, razgovarano je o mogućnostima potpisivanja memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Koledža Evrope u cilju unapređenja administrativnih kapaciteta naše zemlje u oblasti evropskih poslova, ali i unapređenja kvaliteta obuke službenika u okviru novoformirane Nacionalne akademije za javnu upravu. Najavljeno je da bi tokom aprila meseca moglo doći do posete delegacije naionalne akademije Brižu.
 
Takođe, dogovoreno je da u oktobru 2018. predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, održi predavanje studentima nove akademske promocije na Koledžu i time promoviše Republiku Srbiju i dosadašnje rezultate na putu evropskih integracija.