Obeležen 9. januar – Dan Republike Srpske

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Jovan Podraščanin prisustvovao je danas u Novom Sadu obeležavanju 9. janunara, Dana Republike Srpske.

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, doneta je Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Proglašena je Republika na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih celina u Bosni i Hercegovini.

Čestitajući prisutnima Dan Republike, Podraščanin je istakao da je 2017. godina prošla u znaku unapređenja odnosa Republike Srbije i Srpske, te da su manifestacije „Dani Srpske u Vojvodini“ i „Dani Vojvodine u Srpskoj“ postale sve masovnije.

„Kruna tih manifestacija je Protokol o saradnji Republike Srpske i Vojvodine potpisan u septembru prošle godine, kada su se formalizovala nastojanja da se odnosi dva jednorodna naroda unaprede,“ istakao je Podraščanin.

On je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, tokom prošle godine, kroz prvi poziv prekograničene saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, za manje od dva meseca, pripremio deset projekata u saradnji sa Vladom Republike Srpske u vrednosti od od oko 5,8 miliona evra, što je jasan pokazatelj izuzetnih odnosa između Srpske i Vojvodine.

Svečanoj ceremoniji obeležavanja Dana Srpske, pored brojnog sveštenstva, prisustvovali su predstavnici Republike Srpske, predsenik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, predsednica Udruženja Krajišnika iz Novog Sada Ranka Srdić- Milić, te druge visoke zvanice.