Delegacija AP Vojvodine u Briselu imala sastanke sa predstavnicima evropskih regija

Delegacija AP Vojvodine koju u Briselu predvode predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, održala je danas niz sastanaka sa predstavnicima nemačke regije Hesen, Gornje Austrije, italijanskih regija Lombardija i Umbrija, kao i sa predstavnicima Osječko- baranjske županije.

Sastanci su održani sa šefom predstavništva Hesena pri Evropskoj uniji Fridrihom fon Hojsingerom, predsednikom Skupštine Gornje Austrije Viktorom Ziglom, Valentinom Apreom članom regionalne vlade Lombardije zaduženom za obrazovanje, kulturu, zapošljavanje i politike rada i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

U razgovorima koji su se vodili tokom učešća delegacije AP Vojvodine na Evropskoj nedelji gradova i regija, razmotrene su mogućnosti za konkretizaciju odnosa i intenziviranje dosadašnje saradnje koju Vojvodina ima sa ovim regionima u različitim oblastima.

Posebno je istaknut zajednički interes da se napravi iskorak u dosadašnjoj saradnji kroz povezivanje razvojnih agencija, posebno na projektima ka evropskim fondovima, kao i povezivanje naučnih i tehnoloških institucija. U cilju unpređenja ekonomskih odnosa i privredne saradnje istaknuto je da je važno i povezivanja privrednih komora radi organizovanja direktnih susreta privrednika i za predstavljanje potencijala za ulaganje.

U razgovorima je ocenjeno da i intenziviranje parlamentarne saradnje doprinosi boljem upoznavanju, te da je bitno da se konkterizuju okviri koju su na raspolaganju u protokolima i sporazumima o saradnji koje Vojvodina ima potpisane sa ovim regijama.

Sastanku u predsavništvu regije Hesen i Kancelariji AP Vojvodine u Briselu prisustvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalanu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” Vidosava Enderić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktor Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić.