Saradnja Vojvodine i naših opština sa gradom Ulmom i pokrajinom Baden Virtemberg biće intezivirana

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i predstavnici nemačkog grada Ulma, prvi gradonačelnik Martin Bendel i direktor Dunavskog biroa Ulma Sebastian Rim složili su se u sredu, 28. septembra 2016. godine, da se saradnja kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou, posebno u okviru Dunavske strategije, treba intezivirati, te da se u narednom period usaglase konkretni projekti i aktivnosti.

Osvrnuvši se na dosadašnju uspešnu saradnju koja se realizuje kroz bilateralni sporazum između Republike Srbije i nemačke regije Baden Virtemberg, kojoj pripada grad Ulm, predstavnici ovog grada izrazili su veliku zainteresovanost da se intezivira saradnja kako sa vojvođanskim opštinama, tako i sa Univerzitetom u Novom Sadu, ali i sa drugim institucijama i privrednicima u Vojvodini.

Sekretar Ognjen Bjelić, koji je sa svojim pomoćnicima Nebojšom Drakulićem i Šandorom Egerešijem razgovarao sa predstavnicima Ulma, istakao je ovom prilikom da je Vojvodina zainteresovana za konkretne projekte sa Ulmom na temu zaštite od poplava, ali i u oblasti kulture, turizma, energetike, poljoprivrede, obrazovanja i posebno IT sektora.
“Postoji niz tema koje su nam zajedničke, a na nama je da što pre definišemo koji su prioriteti i da vrlo brzo dodjemo do konkretnih aktivnosti, odnosno zajedničkih projekata”, rekao je sekretar Bjelić i napomenuo da opštine u Vojvodini sada čeka vrlo ambiciozan period pripreme po 10 predloga projekata za svaku opštinu, te da je svaka pomoć Ulma u ovoj fazi veoma dobro došla.

Prvi gradonačelnik Ulma Martin Bendel iskazao je zajednički interes u oblasti zaštite od poplava, gde je Ulm, kao grad na Dunavu, postigao značajne rezultate, te da je zainteresovanost za saradnju u ovoj oblasti za njih uvek prioritet, kako bi građani koji žive kraj Dunava osetili neposrednu korist takve saradnje.
Prema rečima Martina Bendela veoma aktuelna tema za ovaj gard je digitalizacija, mobilnost i umrežavanje usluga posebno u oblasti saobraćaja, kako bi se postigao “autonomni saobraćaj”, odnosno umrežile usluge javnog saobraćaja čime bi individualni saobraćaj bio smanjen, što je zbog klimatskih promena jedan od prioriteta za Evropu, pa je pozvao sekretara Bjelića da se razmotri i saradnja u ovoj oblasti.

Na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu intezivirati i konkretizovati saradnja kako sa gradom Ulmom, tako i sa institucijama i privredom u okviru Dunavskog regiona i šire.