Delegacija Pokrajinske vlade posetila međunarodni sajam u Rusiji

Delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi gde je u toku Međunarodni sajam pića i hrane „World food Moscow“.

Pod pokrovitelјstvom Pokrajinske vlade, a u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine na ovoj sajamskoj manifestaciji AP Vojvodina će na zajedničkom štandu predstaviti svoje proizvode iz osam gradova Vojvodine koji su inače potpisnici Sporazuma o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama sa Razvojnom agencijom Vojvodine.

Ove godine na moskovskom sajmu učešće su uzele kompanije „Copa“, „Apple World“, „JSO“, „Hladnjača Voćko“, „Patewski“, „Macval Tea“, „Polino Agrar“, „Lučić Grup“, „Sweet Charry Lady“, kao i

Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Sekretar Bjelić ocenio je da Sporazum o zajedničkom nastupu na velikim sajamskim manifestacijama potpisan 2017. godine predstavlјa dodatni impuls sveukupno dobrim, bratskim i prijatelјkim odnosima Srbije i Ruske Federacije, te da Pokrajinska vlada aktivno unapređuje saaradnju sa brojnim ruskim oblastima na regionalnom nivou.

On je podsetio da je u periodu od januara do jula 2019. godine izvoz AP Vojvodine u Rusku Federaciju ostvaren u iznosu od 190,6 miliona evra što predstavlјa 59 odsto prošlogodišnjeg izvoza, dok uvoz iznosi 746,4 miliona evra, što predstavlјa 61,4 odsto ostvarenog uvoza u odnosu na prošlu godinu.

– Ruske kompanije su, na osnovu podataka koje imamo iz Razvojne agencije Vojvodine, ukupno uložile 430 miliona evra i zapošlјavaju 4.032 lјudi na teritoriji AP Vojvodine. Velike sajamske manifestacije poput ovih prilika su za umrežavanje poslovnih subjekata i ostvarivanje kontakata koji će pobolјšati ovu statistiku – poručio je pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić.

Pored zajedničkog štanda svi izlagači predstavlјeni su u zajedničkoj brošuri na engleskom i ruskom jeziku, kao i u zajedničkom promotivnom filmu.

Sajmu u Moskvi koji traje od 24. do 27. septembra 2019. godine, osim članova delegacije Pokrajinske vlade prisustvuju i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželј, i direktor sektora za promociju Razvojne agencije Vojvodine Olivera Kovačević.