Помоћник Небојша Дракулић присуствовао данима малих и средњих предузећа у Сремској Митровици

Помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић присуствовао је у четвртак, 10. новембра 2016. године, манифестацији  “Дани малих и средњих предузећа” у Сремској Митровици, која се одржава по први пут, с циљем умрежавања привреде, образовања и локалне заједнице, а организују је град Сремска Митровица и Конфиндустрија Србија, удружења италијанских индустријалаца у Србији.
 
Помоћник секретара Небојша Дракулић поручио је окупљеним италијанским инвеститорима да покрајинска Влада подржава овакве активности, те да ће активном политиком допринети развоју како малих и средњих предузећа у локалним саоуправама, тако и превазилажењу проблема недостатка адекватних образовних профила који мањкају привреди у Војводини.

Председник Конфиндустрија Србија, удружења италијанских привредника у Србији, Ерик Косута нагласио је да је Град Сремска Митровица “већ устаљена локација за италијанске привреднике и да су поносни што је баш у овом граду организована прва манифестација Дани малих и средњих предузећа, која у Италији има већ дугу традицију”.

“Наш циљ је да ширимо предузетнички дух и ван Италије, а за локалну економију је јако важно умрежавање привреде и образовног система како би се младима омогућило лакше запошљавање, а привреди надоместио недостатак радне снаге. Ми желимо да се овај догадјај устали и дешава сваке године”, поручио је Косута.

Испред амбасаде Италије окупљенима се обратио саветник Серђо Монти који је упутио снажну подршку амбасаде, нагласивши да је спољнотрговинска размена између Србије и Италије на  изузетно високом нивоу од 4 милијарде еура, те да је око 3 милијарде еура италијанског капитала уложено у Србију кроз 1300 компанија које су овде дошле.

Представници министарстава привреде и образовања који су такодје подржали ову манифестацију, нагласили су да Република Србија препознаје значај умрежавања привреде, образовања и локалних заједница, те да је у овој години предузетништва у Србији покренут значајан број програма који имају за циљ оснаживање малих и средњих предузећа, али и превазилажење присутног проблема недостатка адекватних кадрова у Србији који су неопходни за велики број страних инвеститора било да већ послују или тек долазе у Србију.

Град Сремска Митровица и удружење италијанских привредника Конфиндустрија потписали су меморандум о сарадњи у оквиру ког се организује прва манифестација Дани малих и средњих предузећа, с циљем да се подигне свест и мотивација млађих генерација о економској реалности кроз сарадњу локалне заједнице, привреде, образовног система и могућности да они у својим локалним самоуправама граде каријере.