Bjelić: Pokrajinska vlada nastavlјa sa podrškom Srbima van granica Srbije

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić posetio je danas opštinu Biskupija u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj, gde se sastao sa načelnikom opštine Milanom Đurđevićem i dožupanicom Anjom Šimpargom.

Na sastanku u prostorijama Udruženja „Žene kosovske doline“ razmatrane su mogućnosti intenziviranja međuregionalne saradnje opštine Biskupija i Pokrajinske vlade kako bi se definisali koraci u podršci, pre svega, srpskim porodicama sa decom na tom području.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Udruženja „Žene kosovske doline“ Radmila Drezga, predsednica Kluba „Dalmatinsko Kosovo“ Dragana Petrović i protonamesnik Stanko Antić.

Tokom sastanka sa rukovodstvom opštine i predstavnicima srpskih udruženja zaklјučeno je da su deca koja pohađaju školu na tom području uskraćena za upoznavanje sa srpskom kulturom, istorijom i tradicijom, jer nemaju priliku za usvajanje tih znanja u redovnom školovanju, jer u nastavnom programu ne postoji predmet koji bi se bavio srpskom kulturom ili istorijom.

Predstavnici udruženja naveli su da imaju u pripremi programe pomoću kojih bi proširili nastavno delovanje i edukaciju iz srpske kulture i istorije. Trenutno u Školi srpske kulture, jednoj od aktivnosti Kluba „Dalmatinsko Kosovo“, nastavu pohađaju 22 deteta iz osam sela sa područja opštine Biskupija. Časovi se održavaju jednom sedmično, a na njima se deca upoznaju sa srpskom kulturom i istorijim putem filmova i prezentacija.

– Potrebno je pokrenuti više ovakvih inicijativa izvan institucionalnog delovanja kako bi rad sa srpskom decom bio primenjen u svim delovima Hrvatske, gde god postoji ijedno srpsko dete i sveštenik koji bi mogao da drži nastavu – poručio je Bjelić. On je naglasio da će Pokrajinska vlada uvek biti otvorena za svaki vid podrške kako bi se pomoglo u pokretanju niza aktivnosti koje će doprineti očuvanju i opstanku srpske porodice na Dalmatinskom Kosovu.

Tokom boravka u Šibensko-kninskoj županiji sekretar Bjelić posetio je, zajedno sa saradnicima i predstavnicima Udruženja „Žene kosovske doline“, manastir Dragović, a zatim i Školu srpske kulture „Dalmatinsko Kosovo“, gde je prisustvovao nedelјnom času istorije i kulture.