Predsednik Mirović i sekretar Bjelić primili ambasadorku Rumunije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Nj.E. Joana Kristina Popa (Oana Cristina Popa), saglasili su se prilikom današnjeg susreta da postoje brojne mogućnosti da se aktuelizuje saradnja između pokrajine Vojvodine i županija u Rumuniji.

Predsednik Mirović je u razgovoru istakao da kontinuirano prijateljske i dobrosusedske odnose Srbije i Rumunije treba iskoristiti i na praktičnom planu, za dalje jačanje saradnje između dveju država i njihovih regija.

Mirović i Popa su se saglasili, da pored ekonomske saradnje, mogućnosti za saradnju postoje u realizaciji zajedničkih regionalnih projekata u okviru IPA programa, i to u onim oblastima koje su od interesa za građane AP Vojvodine i rumunskih regija, kao što su: zaštita životne sredine, vodosnabdevanje, zaštita od poplava, otvaranje graničnih prelaza, te programa koji podstiču lokalno-ekonomski razvoj opština.

Sagovornici su se u razgovoru dotakli i položaja nacionalnih manjina u AP Vojvodini. Predsednik Mirović je istakao da je nova pokrajinska administracija za kratko vreme uspostavila kontakt sa predstavnicima svih nacionalnih saveta u Vojvodini, među kojima je i rumunski, i da je otvorena za dogovore u rešavanju svakodnevnih problema koje imaju u radu. Naglasio je još da je, na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, dogovoreno da se postepeno povećavaju izdvajanja za institucije nacionalnih manjina, kako bi se dostigao nivo izdvajanja iz 2014. godine.

Ambasadorka Joana Kristina Popa istakla je da Rumunija podržava Srbiju na evropskom putu, i ocenila da je nedavni susret premijera Srbije i Rumunije dokaz sve boljih odnosa dveju zemalja. Ona je još dodala da je AP Vojvodina dobar primer multikulturalnosti. Popa je izrazila i zadovoljstvo zbog toga što su Novi Sad i Temišvar poneli titulu prestonice kulture 2021. Kako je navela, to daje dodatni prostor da se i na polju kulture intenzivira saradnja, kroz povezivanje teatara, muzeja, univerziteta i drugo.

Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.