A A A
Вести

У Новом Саду одржана Прва годишња конференција локалних скупштина

 

У Новом Саду одржана Прва годишња конференција локалних скупштина

Подсекретар у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, присуствовао је данас у Новом Саду Првој годишњој конференцији локалних скупштина коју организују Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад, у сарадњи са пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине-друга фаза“. Пројекат финансира Влада Швајцарске, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић подравио је скуп истакавши да је најшире учешће грађана у доношењу одлука на свим нивоима власти, неопходан предуслов за остваривање највишег степена демократије којем као друштво тежимо.

Милићевић је навео да је учешће грађана у креирању локалних политика још увек недовољно, те да је данашња конференција потврда постојања политичке воље да се то стање мења.

 

У Новом Саду одржана Прва годишња конференција локалних скупштина

„У Покрајинској влади таква воља постоји, а сигуран сам да то важи и за све друге нивое власти у нашој земљи, о чему умногоме говори и припрема измене Закона о локалној самоуправи“, навео је Милићевић.

Он је још додао да је за обезбеђивање контроле реализације кључних одлука за заједнице у којима живе, неопходна двосмерна комуникација са грађанима, те да су дигитални системи и иновације, најкраћи, најбржи и најефикаснији начин да се она успешно оствари.

„Најзад, од изузетног значаја је и укључивање скупштина у праћење остваривања циљева одрживог развоја у свим областима друштвеног живота. Реч јесте о циљевима дефинисаним на глобалном, светском нивоу у „Агенди 2030“, али је њихово локализовање неопходно“, казао је Милићевић и додао да се сви проблеми које тај развој треба да реши најтранспарентније манифестују управо у локалним срединама.

 

У Новом Саду одржана Прва годишња конференција локалних скупштина

Присутнима су се на конференцији обратили потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић, представница Владе Шваjцарске, начелница сектора за демократско управљање Саша Милер и в.д. Сталног представника Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Стелиана Недера.

Данашња конференција је део пројекта који је посвећен локалним скупштинама и има за циљ да повећа њихову надзорну улогу у преношењу добре праксе са националног на локални ново, у смислу парламентарног надзора и приближавања грађанима. Више од 100 представника скупштина општина и градова из целе Србије окупило се са циљем да да се створи амбијент за ефикасније, одговорније и економичније локалне парлементе. Идеја је да се се успостави парламентарна унија свих скупштина које би сваке године размењивале искуства у примени најновијих достигнућа у дигиталним технологијама, спровођењу закона и увођења нових модалитета и учешћа

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: