A A A
Вести

Секретар Бјелић примио делегацију Народне Републике Кине

 

 

Пријем делегације Кине

Покрајински секретар за регионалани развој, међурегионалну сарадњу и лоаклну самоуправу Огњен Бјелић примио је данас у Покрајинској влади делегацију Народне Републике Кине предвођену извршним председником Шангајске федерације удружења друштвених наука (СФССА) Сје Чаом.

Састанак је посвећен оснаживању односа у области науке и образовања кроз јачање универзитетске сарадње, што је у циљу укупног остваривања плодније сарадње на регионалном нивоу АП Војводине и провинције Шангај.


Бјелић је нагласио да данашња посета делегације из НР Кине представља континуитет изузетне политичке, економске, привредне и укупне сарадње НР Кине и Србије.

Он је подсетио да у области образовања готово да не постоје препреке за продубљивање односа, с обзиром на то да је крајем прошле године сарадња Универзитета у Београду, Нишу и Новом Саду са Универзитетом Ђао Тонг из Шангаја озваничена Споразумом, који је потписан у Српској академији наука и уметности, као и на деловање Конфучијевог института на Филозофском факултету у Новом Саду од 2014. године.

Бјелић је истакао да је успешној академској сарадњи претходила плодна привредна сарадња, чији су темељи у добро трасираним дугорочним односима на републичком нивоу, те да је дужност свих нивоа влaсти да je учине што конкретнијом.

 

Пријем делегације Кине

Саговорници су се сагласили, да је уз поштовање принципа узајамно-корисне сарадње, у заједничком интересу да се досадашња сарадња обогати новим садржајима, што подразумева интезивнију размену студијских програма из области математике, физике, пољопривреде, менаџмента, информационих технологија, те могућност проширивања сарадње и на друге академске области у будућности.


Делегација НР Кине посету наставља учешћем на 6. Међународном кинеско-европском форуму о „Избору нових стратегија за суочавање са криминалитетом у земљама у транзицији – Српски Суб-Форум”, који се током наредна два дана одржава у Новом Саду.


Састанку су присутвовали и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић, покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић и новизабрани ректор Универзитета Привредна академија у Новом Саду Марко Царић.

 

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: