A A A
Вести

Потписан Споразум о институционалној сарадњи између АП Војводине и кинеске Провинције Фуђиен

 

Потписан споразум са провинцијом Фуђиен

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и вицегувернерка Провинције Фуђиен из Народне Републике Кине Гуо Нингнинг потписали су данас путем видео-линка Споразум о институционалној сарадњи између АП Војводине и те кинеске провинције.


- Споразум који смо данас потписали ствара оквир да наша међусобна сарадња добије пун замах у свим најважнијим областима друштвеног живота које су њиме обухваћене – од привреде и пољопривреде, преко науке и технологије, здравства, образовања и културе, до успостављања сарадње младих и размене пројеката. На овај начин искористићемо потенцијале обе покрајине и повезаћемо наше институције, привреднике, развојне агенције и научнике - казао је председник Мировић.


Он је још једном изразио захвалност Провинцији Фуђиен као и другим братским кинеским провинцијама на подршци коју су пружиле нашој земљи током борбе са епидемијом вируса Ковид 19.


- То је потврда изузетно добрих односа наших народа и веома високог нивоа сарадње на свим пољима између наших земаља – Народне Републике Кине и Републике Србије - казао је председник Мировић.


Вицегувернерка Провинције Фуђиен Гуо Нингнинг изразила је задовољство због конкретизације сарадње са АП Војводином и истакла да је Србија изузетно важна држава на Балканском полуострву и да представља кључ за, како је рекла, отварање капије Балкана.

 

Потписан споразум са провинцијом Фуђиен


- Челично пријатељство које су започели наши председници Си Ђинпинг и Александар Вучић, ми данас потврђујемо на добробит свих грађана наше две земље, јер постоје бројне области и потенцијал за сарадњу који видимо у Војводини - истакла је вицегувернерка Провинције Фуђиен Гуо Нингнинг.


- Свеукупна сарадња са НР Кином у сталном је успону и има стратешки карактер са акцентом на великим пројектима, а Покрајинска влада има значајну улогу у томе јер је сарадњу са Кином поставила као један од приоритета који је заснован на чврстим и пријатељским односима - казао је овом приликом покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.


Кинеске инвестиције у Војводини, чија укупна вредност износи око 50 милиона евра, запошљавају више од 1.200 радника, али постоји потенцијал за интензивирање сарадње у тој области, истакнуто је на видео-конференцији.


- Последњих неколико година интензивирана је сарадња АП Војводине и кинеских провинција. Војводина има важну улогу у друштву и економији у Републици Србији, а ми смо данас још једном учврстили и потврдили наше челично пријатељство - казала је амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.


Амбасадор Републике Србије у Кини Милан Бачевић рекао је да је то прва земља у свету која нам је у време пандемије изазване вирусом Ковид 19 притекла у помоћ, што потврђује одличне односе наше две земље, а конкретизацијом данашњег Споразума наставиће се, како је рекао, позитиван тренд сарадње и јачања наших односа.


Провинција Фуђиен налази се на југоисточној обали Кине и једна је од развијенијих кинеских провинција и лидер у међународној сарадњи.

 

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: