A A A
Вести

Пословни инкубатори Нови Сад и Сента афирмишу конкурентност и подстичу економски раст

 

15. новембар 2016.

 

Радна посета Сенти и Новом Саду у вези са пословним инкубаторима / Radna poseta Senti i Novom Sadu u vezi sa poslovnim inkubatorima

У оквиру друге радне посете пословним инкубаторима у АП Војводини, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, и директор Службе зa реaлизaцију прогрaмa рaзвојa АП Војводине, Дејан Авдаловић, боравили су у Новом Саду и Сенти.

Циљ посете је оперативна анализа постојећег стања у сваком од инкубатора, како би се креирале адекватне мере и модели финансијске, логистичке и стручне подршке које би допринеле њиховој одрживости и оперативности.
 
Потпредседник Ђоковић је представнике инкубатора упознао са подстицајним мерама и стратешким правцима које Покрајински секретаријат за привреду и туризам планира за 2017. годину, како би се утврдило шта је неопходно и шта недостаје инкубаторима како би били ефикаснији у сачињавању критеријума и мера за садашње и будуће станаре.

 

Радна посета Сенти и Новом Саду у вези са пословним инкубаторима / Radna poseta Senti i Novom Sadu u vezi sa poslovnim inkubatorima

Ђоковић је истакао да Секретаријат предвиђа за наредну годину старт-ап програме са Гаранцијским фондом, програме за област запошљавања са Службом за запошљавање, као и посебан конкурс који има за циљ унапређење пословности и подизање капацитета кластер организација. Наглашено је да Едукативни центар нуди услуге обука запослених, са око 30 програма, где би инкубатори могли унапредити знања и вештине својих запослених.

,,У наредном периоду ћемо тежити да подстакнемо формирање нових инкубатора и да, кроз кластерско умрежавање и сву помоћ коју будемо могли да обезбедимо, подигнемо општи ниво предузетништва у Покрајини. Комерцијализација знања и искустава заснованих на знању у привреди представља приоритет у наредном периоду. Конципирањем модела привређивања које је засновано на знању, на развоју нових производа и интелигентним технологијама, можемо из постојећег модела привређивања да извучемо неку додатну вредност“, рекао је Ђоковић.

 

Радна посета Сенти и Новом Саду у вези са пословним инкубаторима / Radna poseta Senti i Novom Sadu u vezi sa poslovnim inkubatorima

Пословни инкубатор Нови Сад основан је крајем 2009. године, са циљем да своје услуге прилагоди онима који започињу пословни подухват у области превасходно ИТ технологија. Оснивачи пословног инкубатoра су Град Нови Сад, Фонд за подршку инвестиција у Војводини (ВИП), Факултет техничких наука из Новог Сада и ЈКП „Информатика“, уз подршку USAID-а и Аустријске развојне агенције (ADA). Поред редовних станара овог инкубатора, станари су и Војвођански ИКТ кластер и Европска предузетничка мрежа. Једна од интересантних појединости јесте да новосадски инкубатор  пружа услуге и виртуелним станарима.
 
Инкубатор у Сенти, који су основали Општина и ВИП фонд, већ девет година подржава развој предузетништва производног карактера, пружајући подршку превасходно производним делатностима, попут обраде дрвета и производње пластике. Завршетком адаптације свог пословног простора, која је тренутно у току, очекују се нова запошљавања и нови станари.

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: