A A A
Вести

Одржан састанак о могућностима прекограничне сарадње националних мањина

 

 

Састанак у Вуковару о прекограничној сарадњи

Представници Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу присуствовали су састанку Већа националних мањина Републике Хрватске и Савета националних мањина Републике Србије, који је одржан 27. септембра 2019. године у Вуковару.


Састанак је одржан на иницијативу Вуковарско-сријемске жупаније како би се представиле могућности финансирања пројеката националних мањина кроз фондове Европске уније, те су представници Развојне агенције Вуковарско-сријемске жупаније презентовали пројектни предлог којим би се успоставила дугорочна сарадња и ојачало институцијално повезивање националних мањина са прекограничног подручја кроз мултикултуралну и мултиетничку културну размену и обогаћивање туристичке понуде у обе државе.


На састанку је учествовао велики број представника већа и припадника националних мањина из Хрватске и Србије, а у уводном делу присутнима се обратио заменик жупана Ђорђе Ћурчић.

Састанак у Вуковару о прекограничној сарадњи

- Желимо да заједничким пројектима прекограничне сарадње дођемо до додатних средстава која ће помоћи организацијама националних мањина обе земље у њиховом даљњем раду. Ту постоје велике могућности и очекујемо да ће у овој финансијској перспективи мањине имати приоритет – нагласио је Ћурчић, и додао да је ово први састанак овакве врсте, а да ће се наредни одржати у Србији.


Све присутне поздравио је и жупан Божо Галић, који је нагласио како Вуковарско-сријемска жупанија подржава заједничке пројекте националних мањина кроз програме финансирања из ЕУ фондова и на том подручју се може остварити договор око пројеката од заједничких интереса, како за мањине у Хрватској тако и за мањине у Србији.


Посланица у Скупштини Републике Србије, која је уједно и чланица Одбора за људска и мањинска права и чланица Националног савета Русина Олена Папуга, нагласила је колико је за мањине у Србији значајно повезивање са мањинским заједницама у Хрватској с обзиром да је Хрватска чланица ЕУ, што отвара низ могућности за пројекте који се могу финансирати из европских фондова.


Састанку су присуствовали и председник Савета за националне мањине у Републици Хрватској Александар Толнауер, генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, као и представници Хрватског националног вијећа у Суботици.

 

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: