A A A
Вести

Војвођанско-мађарски форум: Добри политички односи основ за успешну привредну сарадњу

 

Војвођанско-мађараски форум

Нови Сад , 18. мај 2017. – Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић поручио је у четвртак, 18. маја 2017. године, на свечаном потписивању тројног уговора о сарадњи између Привредне Коморе Војводине, мађарско-српске трговинске и индустријске коморе и мађарско-српског пословног савета, у оквиру Војвођанско-мађарском Форума, да су „односи Србије и Мађарске најбољи у последњих десет година и да је то директно резултат великог залагања, добрих међусуседских односа и заједничког рада две државе да би се то постигло“.

„Мађарска је веома значајан инвеститор у нашој земњи и ми врло добро знамо да су мађарске компаније спремне и на даља улагања, посебно у Војводини“, рекао је секретар Бјелић и додао:  да је изузетно поносан на веома успешну и значајну сарадњу између две државе и то кроз конкретан пример прекограничне сарадње у оквиру ИНТЕРЕГ- ИПА програма 2014-2020.

„Као јасан пример, подсетићу да смо ми недавно изашли у јавност и саопштили у Покрајинској влади да је, у оквиру Стратешког позива INTERREG-IPA Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, у вредности од преко 28 милиона евра, Војводини одобрено свих пет поднетих великих, стратешких пројеката. То је огроман успех“, рекао је Бјелић.

 

Војвођанско-мађараски форум

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је данас, на отварању Војвођанско-мађарског пословног форума, изјавио да су у последњих неколико година, посебно од 2012. године, значајно напредовали пре свега политички односи између Србије и Мађарске и да су данас, по општој оцени, најбољи у историји, те да се тиме створио темељ и добар оквир и за развој привредних односа.

„То показују и бројке. Размена предузећа из АП Војводине са фирмама у Мађарској је у прошлој години достигла скоро 500 милиона долара и већа је за 6,1 одсто у односу на претходну годину. Од тога, 275 милиона долара чини извоз предузећа из Војводине у Мађарску и он је у порасту скоро за четвртину. То су веома значајни показатељи који говоре о томе да је сарадња на високом нивоу, али да ту не смемо стати. Морамо дати један додатни замах и подстицај тој сарадњи. Србија је добро место за улагање и ми смо у Војводини основали Развојну агенцију која ће додатно подстицати инвестиције. То је нов инструмент у привлачењу и домаћих и страних инвестиција и верујем да ће у догледном периоду и то дати додатне резултате“, рекао је Милићевић.

 

Војвођанско-мађараски форум

На отварању Војвођанско-мађарског пословног форума обратила се у уводној речи и др Петра Пана, помоћница министра за економске односе са иностранством у Министарству спољних послова и трговине Мађарске, амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер, као и и Мр Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, шумарство  и водопривреду АП Војводине, Жанет Олах, генерална директорка Мађарске националне трговинске куће, Тамара Јуренић, извршна директорка  Развојне агенције Србије (РАС), Наташа Бајић – Павичевић, директорка Развојне агенције Војводине, Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, Предраг Михајловић, председник Извршног одбора, ОТП Банка Србија, Гал Керменди, председник Мађарске асоцијације иновативних кластера и Миклош Јојарт, извршни потпредседник Мађарско-срспке трговинске и индустријске коморе.

Пошаљите ову страницу
E-mail primaoca:
Vaš e-mail:
Vaše ime:
Naziv poruke:
Tekst poruke:
E-mail format: